Pelitapahtuma on yhteinen juttu

”Pelipäivä on juhlapäivä” kuulee monesti sanottavan. Päätin kurkistaa kulissien taakse ja valaista suurelle yleisölle, että mitä kaikkea taustalla oikein tapahtuu ja kenen toimesta.

 
On pelipäivän aamu ja kello lyö kymmenen. Joukkue kokoontuu ensimmäisen kerran yhteen aamutreenien muodossa. Mukana ovat pelaajien lisäksi päävalmentaja Mika Lumijärvi, fysiikkavalmentaja Niko Aihio, joukkueenjohtaja Veli Keränen sekä tietenkin huoltaja Eero Kovalainen. Aamutreeneissä ei enää ihan niin kovaa hikeä otetakkaan pintaan, vaan lähinnä herätellään joukkuetta peliä varten ja otetaan pientä tuntumaa ja osa porukasta suorittaa vain lihashuoltoa. Treenien jälkeen pelaajat suuntaavan vielä kotiin syömään ja suorittamaan huolellista nestetankkausta. Seuraava yhteinen tapaaminen on kolmelta, silloin on vuorossa pelipalaveri Sokos Hotelli Valjuksen tiloissa.

 
Pelipalaverissa käydään läpi päivän pelaava kokoonpano ja jokaisen roolit yksityiskohtaisesti, sekä avataan hieman millainen vastustaja on kyseessä. Kun palaveri on ohi, suuntaavat pelaajat vielä hetkeksi kotiin. Seurajohdon hommat sen sijaan jatkuvat jo kentällä, sillä neljältä alkaa ottelutapahtumassa yleisöä ilahduttavan bändin soittokamojen roudaaminen ja kasaaminen. Myös säännöt sanovat, että kotijoukkueen henkilöstön tulee olla vierasjoukkuetta vastassa jo 2,5h ennen ottelun alkua.

 
Noin viiden aikoihin alkavat talkoolaisetkin valumaan paikalle. Fc Tarmon junioreiden vanhemmat hoitavat kioskia ja näin ollen tienaavat joukkueilleen vähän lisärahaa. Fc Tarmo hoitaa kioskien lisäksi myös järjestyksenvalvonnan ja lipunmyynnin. Vanhempien lisäksi myös itse pojat ovat apuna, sillä pienemmät juniorit ovat pallopoikina ja paarien kantajina toimivat A- ja B-juniorit. Muutenkin yhteistyö seurojen välillä on todellakin saumatonta, oli sitten kyse bussin tai pelaajien lainaamisesta.

 
Monet teistä jotka ovat jo kotipelissä pistäytyneet, ovat varmasti huomanneet heleä-äänisen kannustusjoukon pääkatsomossa. Fc Wimman -01-02 tytöt ovat ottaneet hienon roolin kajaanilaisen fanikulttuurin edistämisessä. Kannustus on aitoa, ja saa muunkin yleisön positiiviselle tuulelle, oli tilanne pelissä mikä tahansa. Kannustamisen lisäksi tytöt myyvät Ac Kajaanin fanituotteita ja näin myös he hyötyvät Ac Kajaanin menestyksestä. Myös isommat Wimmalaiset ovat mukana toiminnassa. Heidän harteillaan on VIP-tilojen tarjoilu ja viihtyvyys. Siinä ovat tytöt tilojen antamien puitteiden rajoissa onnistuneetkin mainiosti.

 
Fc Tarmon ja Fc Wimman lisäksi yhteistyössä mukana on myös Spartak. Joukkueet nimittäin sopivat viimekaudella yhteistyösopimuksen, joka mahdollistaa loukkaantuneiden ja muiden peliaikaa tarvitsevien pelaajien pelaamisen Spartakin riveissä kolmosessa. Myös toiseen suuntaan siirtyminen on mahdollista, kuten nousun ratkaisseen maalin tehneen Ville Nikkasen nousu Spartakista Ac Kajaanin riveihin osoittaa. Tämä antaakin varmasti myös Spartakissa pelaaville nuorille lisää motivaatiota treenata, koska nousu ylemmille tasoille ei vaadi enää maiseman vaihtoa toiseen kaupunkiin. Myös tuttuja järjestyksenvalvojia Spartakin peleistä voi löytää Ac Kajaanin kotipeleistä. Muiden jalkapallojoukkueiden lisäksi, yhteistyötä tekevät useat kainuulaiset yritykset monessa erilaisessa muodossa. On ollut ilo huomata, että niin monet eri tahot ovat löytäneet tapansa tukea kajaanilaisen jalkapallon eteenpäin vientiä tälläkin kaudella.

 
Kun ottelu on viimein ohi ja yleisö alkaa purkautumaan pois, jatkuu joukkueen ja talkoolaisten ilta vielä pitkään. Joukkue käy vielä ottelun läpi yhdessä ja suorittaa yhteisen loppuverryttelyn. Valmennus hoitaa omat velvoitteensa lehdistötilaisuuden ja muiden haastatteluiden muodossa. Talkoolaisväki siivoilee ja purkaa kojuja. Ilta alkaa hämärtyä, ennen kuin nämä ”arjen sankarit” viimein pääsevät kotiin.

 
Kuten saimme huomata, ilman yhteistyötä ei Ac Kajaani kykenisi millään vastaamaan ykkösen aiheuttamiin haasteisiin. Täten haluamme puolestamme kiittää kaikkia toiminnassa mukana olevia ja toivomme yhteistyön jatkuvan vielä pitkään. Paljon on toki vielä kehitettävää, mutta edetään askel kerrallaan ja yhdessä luomme Kajaaniin uutta jalkapallokulttuuria.
Tervetuloa peleihin!

 

Tekstin on kirjoittanut Joona Ylönen – AC Kajaanin kynätaituri (toimituksen lisäys)

JALKAPALLOSTADION

Lönnrotinkatu 1
87100 Kajaani

AC KAJAANI RY

toimisto@ackajaani.fi
ackajaani07@gmail.com

Lippujen hinnat

15€ normaali lippu

13€ erityisryhmät

7€ 10-16-vuotiaat

ALLE 10-vuotiaat vapaa pääsy

Osta AC Kajaanin fanipaita!

Pelkkä paita: 30€

Paita nimellä: 40€

Paita nimellä ja numerolla: 50€

Maksu: FI29 5760 0320 0912 74

Paidan noutaminen tapahtuu kotiotteluiden yhteydessä lippuportilta!

FACEBOOK