OTTELURAPORTTI: AC Kajaani-FC Haka

Sunnuntaina 5.5.2013, Kajaani

Ac Kajaani – Haka 2-2 (2-1)

Ac Kajaani joutui nöyrtymään tasapeliin lisäajalla.

Ottelu pelattiin varsin koleassa säässä,lämpömittarin näyttäessä vaivaista kahta astetta. Vielä aamutreenejen aikaan kentän pintaa somisti parin sentin loskakerros ja hätäisimmät pelkäsivät jo pelin jälleen peruuntuvan. Kuitenkin sää parani iltaa kohden ja näin peli pääsi alkamaan suunnitellusti.

Ottelun alkuun Ac Kajaani lähti juuri valmentaja Mika Lumijärven toivomalla tavalla. ”Jos saataisiin vaikka ensimmäisen vartin aikana maali,se voisi todellakin rentouttaa pelaajia huomattavasti.” Kuului Lumijärven sanat peliä edeltäneessä kyselytilaisuudessa.

Jo kolmannella minuutilla Ac Kajaani saikin ensimmäisen maalipaikan, kun Eetu Koistisen tarjoilusta ottelun ehkä näkyvin (niin hyvässä, kuin pahassa) hahmo Callistus Chukwu pääsi yrittämään maalia läpiajosta. Veto jäi vajaavaiseksi ja Haka-maalilla torjuneella Saku Pesosella oli helppo työ torjua pallo. Vain pari minuuttia tästä ja jälleen kajaanilaisille siunaantui maalipaikka vahvan painostuksen ansiosta. Tällä kertaa tarjoilusta vastasi Ville Nikkanen, mutta Chukwun suora jatko ilmasta suuntautui maalin ohitse.

Tämänkin jälkeen ottelun hallinta pysyi Ac Kajaanilla, mutta varsinaiset maalipaikat jäivät vähiin. Ottelua oli käyty jo 17 minuuttia, ennen kuin Haka sai ensimmäisen kerran painopisteen kajaanilaisten puolustusalueelle. Tämän painostuksen seurauksena Hakalle kulmapotku. Kulma pelattiin lyhyenä Olukorede Aiyegbusille, joka lähti haastamaan puolustusta sillä seurauksella, että Chukwu joutui rikkomaan rangaistuspotkun arvoisesti. Pilkun taakse Dema ja pallo hallitusti vasempaan yläkulmaan ja taululle vierasjohto 0-1.

Ac Kajaani ei kuitenkaan myynyt nahkaansa halvalla,vaan jatkoi ennakkoluulotonta peliä myös maalin jälkeen. Kun ottelua oli käyty 25minuuttia Jere Moilasen syöttö löytää laidasta Kakhaber Samsonian, jonka keskitys löysi boxista Chukwun, joka jatkoi Michael Nzekwelle. Joukkueen kovimmat maalintekopaineet kantava Nzekwe ei erehtynyt vaan siirsi pallon vastustamattomasti Hakan maaliin ja tasoitti tilanteeksi 1-1.

Myös Hakalla oli tilanteensa puoliajan lopulla. Kajaanilaisten puolustaja Simon Chibueze kaatui 20 metriä maalista alimpana miehenä, jonka seurauksena vierasjoukkueen Juha Pirinen pääsee laukomaan hyvältä sektorilta. Laukaus kuitenkin suuntautui valkeakoskelaisten näkökulmasta harmittavasti keskelle AC-vahti Daniel Kollarin rintamainosta ja tällä helppo työ liimata pallo.

Hieman ennen taukovihellystä alkoi tapahtua. Ensin läpi puoliajan vasemmassa laidassa nopeiden kajaanilaisten laiturien kanssa vaikeuksissa ollut Aiyegbusi joutuu rikkomaan keltaisen kortin arvoisesti. Vapaapotkua seuranneen kulmapotkun jälkitilanteesta kuumaverisyydestään tunnettu Zèzè koki mielestään vääryyttä, josta kimmastui keltaisen kortin arvoisesti. Tuomari ei kerennyt laittaa edes korttia taskuun, kun Zèzèn suusta tuli jotain jonka päätuomari koki toisen keltaisen kortin arvoiseksi. Näillä kolmen sekunnin välein tulleilla varoituksella Zèzè siis ennenaikaiseen suihkuun ja Ac Kajaani ylivoimalle.

Ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla Nzekwe karvasi vieraiden rajaheiton jälkeen pallon itselleen laitaan. Laidasta keskitys kohti maalia leijaili kuitenkin koko kaluston yli. Irtopalloon kerkesi ensimmäisenä Nikkanen, joka siirsi pallon Chukwulle rangaistuspilkun tuntumaan. Chukwu ei tällä kertaa erehtynyt vaan sijoitti Ac Kajaanin kotiyleisön riemuksi 2-1 taukojohtoon.

Toiselle puoliajalle ottelun tempo hieman laski ja alku menikin jokseenkin tunnustelevissa merkeissä, Ac Kajaanin edelleenkin hienokseltaan hallitessa. Kuitenkin mitä pitemmälle puoliaika meni, sitä selvemmin Haka pääsi juoneen mukaan alivoimasta huolimatta. 58 minuutin kohdalla Ac Kajaanilla oli kuitenkin vielä mahdollisuus ”tappaa peli”, kun kesken Haka-painostuksen, kajaanilaiset pääsivät hyökkäämään vastaan. 35-metrin pystyjuoksu Nzekweltä ja siirto ristiin juosseelle Samsonialle. Maalintekoyrityksestä näkyi ehkä hieman kokemattomuus kovista paikoista, kun Samsonian laukaus leijaili taivaan tuuliin.

63 minuutin kohdalla Hakalla oli toisen puoliajan alkupuoliskon paras paikka tasoittaa peli. Vieraiden Juha Pirinen pääsi ensimmäisenä irtopalloon noin kymmenessä metrissä, mutta hänen tökkäys suuntautui kuitenkin hieman ohi maalin. Tämän tilanteen jälkeen ote siirtyi entistä selkeämmin vieraille. Vaaralliset maalintekopaikat jäivät pallokontrollista huolimatta kuitenkin puuttumaan.

77 minuuttia oli taululla, kun peli sai uuden käänteen. Jo ensimmäisellä puoliajalla varoitettu Chukwu hölmöili itselleen toisen keltaisen kortin pelinviivyttämisestä ja näin ollen puntit tasoittuvat pelaajien lukumäärässä. Kuten arvata saattaa, antoi tämä vain lisää puhtia Hakalle, joka vyöryttikin pelin painopistettä entistä enemmän kohti Kollarin vartioimaa kajaanilaisten maalia.

Noin viisi minuuttia ennen ottelun loppua Samsonialla jälleen paikka ratkaista peli palloriiston seurauksena, mutta Pesonen Hakan maalilla veti pidemmän korren. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta Ac Kajaani sai kuin saikin pallon maaliin. Tuomarin merkit olivat kuitenkin selkeät, eikä maalia hyväksytty maalivahdin häirinnästä johtuen. Loppuminuutit olivatkin jo melkoista myllytystä kajaanilaisten kenttäpuoliskolla heidän tyytyessä lähinnä purkamaan syntynyttä painetta. Ottelu oli jo lisäajalla, kun Haka sai vielä viimeisenä oljenkortena kulmapotku, johon johon kaikki Hakalaiset maalivahti Pesonen mukaanluettuna nousivat maalintekoon. Kuten ottelun värikkääseen kuvaan sopii, niin tulihan se tasoitus vielä sieltä. Maalintekijänä kulman jälkihässäkästä Sami Sanevuori. Näihin 2-2 lukemiin ottelu lopulta päättyikin.

Ottelun jälkeisessä pressitilaisuudessa vieraiden Harri Kampman oli toki tyytyväinen lopun tasoitukseen, mutta löysi myös omien pelistä varsinkin ensimmäisellä puoliajalla parannettavaa. Vieraiden käskijä antoi kuitenkin myös kiitosta Ac Kajaanille, joka laittoi heidät todenteolla ahtaalle. Kotijoukkueen Mika Lumijärvi harmitteli hylättyä maalia ja sitä tosiasiaa, että kolme pistettä oli niin lähellä. ”Jos joku olisi ennen pelin alkua kysynyt,että olenko tyytyväinen pisteeseen, niin toki olisin vastannut myöntävästi. Nythän tämä maistuu toki hieman karvaalta”

”Onhan se nyt hieno fiilis. Hyvin pysyttiin mukana ja ensimmäisellä puoliajalla jopa vietiin peliä reilusti. Hienohan se on huomata, että fysiikka ja taitotaso riittää näissä ykkösen peleissäkin.” totesi kotijoukkueen Sampo Lastuvirta pelin jälkeen.

Ottelun tilastot – PALLOVERKKO

 

JALKAPALLOSTADION

Lönnrotinkatu 1
87100 Kajaani

AC KAJAANI RY

toimisto@ackajaani.fi
ackajaani07@gmail.com

Lippujen hinnat

15€ normaali lippu

13€ erityisryhmät

7€ 10-16-vuotiaat

ALLE 10-vuotiaat vapaa pääsy

Osta AC Kajaanin fanipaita!

Pelkkä paita: 30€

Paita nimellä: 40€

Paita nimellä ja numerolla: 50€

Maksu: FI29 5760 0320 0912 74

Paidan noutaminen tapahtuu kotiotteluiden yhteydessä lippuportilta!

FACEBOOK