Markku ”Sinivalkoinen 7” Moilanen AC Kajaanin hallitukseen

AC Kajaanin hallitus on kutsunut jäsenekseen autotalonjohtaja Markku Moilasen.  Markku on tekijä isolla T:llä ja upea apu AC Kajaanin menestyksen varmistamiseksi.

Mistä Markun tunnemme ja miksi Markku on ollut niin tärkeä henkilö kajaanilaista jalkapalloilua kehittäessä.  Näistä vuosikymmenistä on alla lisää Markun muistikuviin tukeutuen.

Markun taival jalkapalloilun parissa alkoi Kajaanin Palloilijoiden (KaPan) kaupunkiosan joukkueessa kuuden vuoden ikäisenä.  Tuolloin joukkueiden nimet olivat juuri kaupungin alueiden mukaan.  Markun perhe asui tuolloin keskustassa ja joukkueen nimi oli Keskusta. Muut joukkueet olivat Lehtikangas, Palokangas, Teppana, Hoikankangas ja Purola.  Vuonna 1978 valmentajana taisivat olivat muistikuvien mukaan Mikko Kettunen ja Ari Tegelberg.  Samana vuonna Markku pelasi E-juniori ikäisenä myös D-junioreissa. Maaleja virallisissa peleissä tuli lähes 78.

Vuonna 1979 KaPalla oli ikäluokassaan huippu joukkue.  KaPa voitti mm. KUPS:n talvella kaksi kertaa, pelien päättyessä kummallakin kertaa 3-2.  Pelaajavähyyden vuoksi kuitenkin sarja jäi pelaamatta joukkueelta ja kaksi pelaajaa siirtyi Kajaanin Hakaan (KajHa) pelaamaan.  Muistikuvina siitä vuodesta jäi Markulle mieleen useat tappiot. Mainittakoon, että KUPS voitti D-junioreiden SM:n kyseisenä vuonna.

Vuodet vierivät eteenpäin.  Vuonna 1982 KajHalla oli huippu joukkue ja he menestyivät myös sarjassa todella hyvin.  Markku istui samana vuonna ensimmäisen kerran edustuksen penkillä Lapualla.  Mieleen jäi tuosta ajasta lämmittelyt ja pelin jälkeen istuminen bussissa vanhempien pelimiesten seurassa.  Heikkisen Joksan valmennuksessa joukkue kehittyi valtavasti ja myös A-junioreissa valmentanut Nousiaisen Lassi piti ammattimaista otetta toiminnassa.

Ensimmäinen edustuksen peli oli Markulla 16-vuotiaana ottelussa KajHa – Kokkolan Palloseura.  Seuraavana vuonna peliaikaa tuli hiukan enemmän vaihdosta kentälle tullen.  Syksyn päätteeksi Haka nousi karsintojen kautta seuran historian ensimmäisen kerran Ykköseen.

Vuoden 1985 alun Markku oli A-junioreiden mukana.  Edustus pelasi viisi peliä ilman tehtyjä maaleja.  Markku pääsi avaukseen kauden kolmanteen kotipeliin.  Haka oli Jaroa vastaan tappiolla 0-2. Markku puskin kulmasta kavennuksen ja teki 3-2 voitto maalin.  Peli päättyi Hakan voitoksi 4-2.  Ari Tegelberg teki myös kaksi maalia.  Kaudet 85-86 Haka pelasi Ykköstä.

KaPa nousi Kakkosesta Ykköseen kauden -86 päätteeksi ja Markku siirtyi KaPaan kaudeksi -87.  Visiitti oli yhden kauden mittainen.  Numero 7 selässä hän pelasi kaudet 88-90 Kakkosta KaPan joukkueessa.  Varsinkin vuoden 1988 joukkue oli todella hyvä.  Kevät oli vaikea, mutta syksyn loistavan jakson ansiosta joukkue oli ihan kärjen tuntumassa PK-37:n ja OLS:n jälkeen.  Leikekirjan mukaan 5 maalia ja 19 syöttöä olivat Markun teholukemat.  Paul Heaton oli tuolloin ensimmäisellä kaudellaan tehokkaana ja teki ison osan joukkueen maaleista.

Vuonna 1990 siirtyi Markku Veikkausliigaan Kuusankosken Kumuun kauden päätteeksi.  Hän pelasi talvella kolme liigacupin peliä ja kaikki oli kunnossa.  Keväällä seurat eivät päässeet sopuun sen aikaisesta karaanteenimaksusta.  Markku tuli takaisin ennen sarjan alkua ja pelasi KaPassa kyseisen kauden.

Seuraavaksi kaudeksi Markku siirtyi pelaamaan ja tekemään markkinointihommia Jormuan Tarmoon.  Joukkue oli hyvä ja Tarmo nousikin jo seuraavana syksynä ylivoimaisesti Nelosesta Kolmoseen.  Valmentajana oli tuolloin Ari-Pekka Stein.  Vuonna 1992 joukkueen nimi muuttui FC Kajaaniksi ja pelaamisen lisäksi Markku toimi yleismiehenä monissa jutuissa.  Vuoden 1993 joukkueen valmentajaksi tuli Jarmo Korhonen ja tekemisen tehostuessa joukkue oli ihan kärjen tuntumassa.  Tuolloin PK-37 kutsui Markun kesken kesän pelaamaan Ykköstä heidän riveihinsä.  Hän pelasi 14 ottelua, joissa teki kuusi maalia ja antoi viisi syöttöä.  Markku oli joukkueen tehokkain pelaaja, vaikka pelejä kertyi kolmannes vähemmän kuin muilla.

Kauden jälkeen hän palasi FC Kajaanin hommiin.  Vaihtoehtoja tarjottiin pelaamiseen Kuopion Palloseurassa ja Tampereen Ilveksessä.  Vuoden 1995 Markku toimi pelaajavalmentajana FC Kajaanissa.  Vuonna 1996 hän meni vain ja ainoastaan pelaamaan Kajaanin Hakaan Kakkosta. Ennakkoon heillä  piti olla ylivoimainen porukka, mutta joukkue jäi sarjassa kakkoseksi.  Seuraavana keväänä syntyi esikoispoika Aatu ja Markku palasi lähtöjuurilleen KaPaan.  Vuodet 1997-2003 hän pelasi KaPan riveissä. Pääsääntöisesti hän ”jäähdytteli” ja oli joukkueenjohtajanakin.  Vuoden 2001 nousu kolmosesta kakkoseen ja Suomen cupin pikkufinaali jäivät kaudesta positiivisesti mieleen.

Vuoden 2003 kesällä Markku perheineen muutti Kuopioon.  Kuopiossa ollessaankin hän kävi tuuraamassa LehPan joukkueessa Joensuun kupeessa.  Jarmo Korhonen houkutteli tuolloin hänet valmentamaansa joukkueeseensa ja he nousivat sielläkin Kolmosesta Kakkoseen.  Seuraavana kesänä hän pelaili SiPS:n joukkueessa Kolmosta Siilinjärvellä.

Sittemmin Markku on siirtynyt pelaamaan Puijon Pallon (PuPa) ikämiesjoukkueeseen 2004 alkaen.  Ensimmäisenä syksynä he voittivat SM:n ja sen jälkeen mitaleja on tullut toistakymmentä.  Valmennushommia Markku teki Toivalan Urheilijoiden 97-joukkueen kanssa seitsemän vuotta.  Kokemus oli loistava kaikkine peleineen ja matkoineen.  Kyseisen pestin Markku lopetti vuoden 2010 Barceloonan reissuun.  Tuolla reissulla he harjoittelivat viikon ja pelasivat kaksi harjoitusottelua.

“Rikas ja antoisa kokemus, joka toivottavasti saa jatkoa peliin ja taustoihin liittyen, Markku kommentoi menneitä vuosikymmeniä.” Tätä nykyä Markku toimii KUPSin miesten edustusjoukkueen taustajoukoissa, junioreiden tukemisessa, KUPS B1-joukkueejohtajana ja ikämiesten pelaajana.  Päätyö Markulla on autoalalla autotalonjohtajana Laakkonen-konsernissa Kuopiossa.  Kaiken vapaa-ajan hän on pyhittänyt jalkapallon parissa toimimiseen unohtamatta rakasta perhettään, mutta on johtanut samalla myös menestyksekkäästi Autotaloaan. Sellaista on pelaajan ja urheiluihmisen rikas arki ihanan perheen keskellä.

Suurimman kädenjälkensä pelikentille numero “7” jätti sinivalkoisessa KaPassa neljänä vuosikymmenenä.. Hyvä KaPa, hyvä Kajha, hyvä Tarmo = Loistava AC Kajaani..

Markun puolesta,

Pelikaveri ja ystävä
Jani

JALKAPALLOSTADION

Lönnrotinkatu 1
87100 Kajaani

AC KAJAANI RY

toimisto@ackajaani.fi
ackajaani07@gmail.com

Lippujen hinnat

15€ normaali lippu

13€ erityisryhmät

7€ 10-16-vuotiaat

ALLE 10-vuotiaat vapaa pääsy

Osta AC Kajaanin fanipaita!

Pelkkä paita: 30€

Paita nimellä: 40€

Paita nimellä ja numerolla: 50€

Maksu: FI29 5760 0320 0912 74

Paidan noutaminen tapahtuu kotiotteluiden yhteydessä lippuportilta!

FACEBOOK